01 330 72 79

Zanimivosti

Kako dobimo moko

Moko najpogosteje dobimo z mletjem žitaric, čeprav obstajajo tudi drugačne (npr. iz kokosa ali ajde). Zrno kateregakoli žita ima ovojnico, kalček in zrno, moke pa med sabo razlikujemo predvsem po čistosti zrnja, ki ga meljemo.

Polnovredno moko dobimo, če zmeljemo cela oluščena zrna (brez plev) skupaj s kalčkom in ovojnico, belo moko pa iz čistih zrn brez kalčka, odstranimo pa tudi otrobe (ovojnice zrn), medtem ko je graham moka grobo mleta polnovredna moka.


Vrste pšenične moke

  • Tip 400 – bela moka, ki je lahko gladka ali ostra, najpogosteje se uporablja za peko peciva in raznih pogač.
  • Tip 500 – navadna gladka moka, primerna za kruh.
  • Tip 850 – moka, primerna za temnejši, polbeli kruh in drobnejše pecivo.
  • Tip 1100 – moka, primerna za črni kruh.

Druge vrste moke

  • ržena moka: uporablja se za pripravo posebnih vrst kruha in peciva, iz polnovredne pa lahko spečemo okusen gost kruh polnega okusa; ker ne vsebuje glutena, se navadno meša z drugimi mokami
  • koruzna moka: tudi koruzna moka nima glutena in se ji dodaja druge moke; uporablja se za peko kruha ali redkejša testa ter kruhe, ki se pripravijo brez kvasa
  • pirina moka: pira je izredno lahko prebavljiva, zato je vse bolj priljubljena med uporabniki
  • ajdova moka zgosti testo in mu da močan okus, zato se uporablja v manjših količinah
Naročilo domačih piškotov.
Naročilo krušnih skodelic.
>